Ammattikeittiö

THL:n tutkimusprofessori: Mikä suola on kaikista terveellisin?

Ruokakaupoista on saatavilla entistä enemmän eri suolalaatuja. On perinteistä ruokasuolaa, arkipäiväistä merisuolaa, lapsuudestakin tuttua Pansuolaa ja uusia tuttavuuksia, kuten vuorisuolaa tai ruususuolaa. Mitä eroa eri suolalaaduilla on ja mikä näistä on terveellisin vaihtoehto? Tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vastaa kysymyksiin suolan terveellisyydestä.

Ihminen tarvitsee suolaa elääkseen, mutta liikakäytössä suola on haitallista, ellei jopa vaarallista. Ruokasuola koostuu natriumkloridista ja natrium on haitallinen ainesosa ihmiselle.

– Suomalaisten päivittäin saama natriumin määrä ylittää jopa 12–15-kertaisesti tarpeen. Viime kädessä elimistö poistaa ylimääräisen suolan verenpaineen nousulla ja suodattaa natriumin munuaisten kautta virtsaan. Tällöin munuaiset ja verenpaine ovat kovilla, sanoo tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kun eri suolalaatuja ovat kaupan hyllyt täynnä, helpointa lienee laittaa suolat vertailuun keskenään.

Ruokasuola on puhdasta natriumkloridia

Ruokasuola on lähes täysin puhdasta natriumkloridia, mikä tarkoittaa, että siinä on jopa 40 prosenttia haitallista natriumia. Yleensä ruokasuola valmistetaan puhdistamalla merisuolaa epäpuhtauksista.

Merisuola on 99-prosenttista ruokasuolaa

Merisuola saadaan nimensä mukaisesti merestä, esimerkiksi haihduttamalla vettä suola-altaassa. Merisuolan ja tavallisen ruokasuolan väliset erot ovat tutkimusprofessori Antti Julan mukaan niin pieniä, ettei niistä terveyden kannalta oikein voi edes puhua. Nykyään merisuolasta löytyy jonkin verran myös haitallisia saasteita ja raskasmetalleja.

– Merisuola on noin 99-prosenttisesti tavallista ruokasuolaa. Merisuolassa on toki hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia, mutta vain vähän.

Vuorisuola eli kristallisuola

Vuorisuola on yleisnimi kallioperästä louhittavalle suolalle. Muita nimiä, joilla tarkoitetaan tätä samaa suolaa, on kristallisuola, intiaanisuola tai ruususuola. Vuorisuola sisältää natriumkloridin lisäksi muita suoloja, kuten kaliumkloridia ja magnesiumsulfaattia.

– Vuorisuolassa on vähän enemmän kalsiumia kuin merisuolassa, mutta käytännössä niin vähän, että se kattaisi vain 1-2 prosenttia päivittäisestä kalsiumin tarpeesta, Jula kommentoi.

Nimi ruususuola tulee punertavasta väristä, joka syntyy muun muassa mangaanista ja raudasta. Nimi intiaanisuola puolestaan tulee suolan louhintapaikan Uyunin suolajärven seudun asukkaista, Chilen ja Bolivian rajalta Andeilta. Vuorisuolojen joukosta voi löytyä kuitenkin vaihtoehtoja, joissa on enemmänkin mineraaleja.

Terveellisin vaihtoehto on Pansuola

Pansuola on mineraalisuola, jossa osa natriumkloridista on korvattu muilla mineraaleilla, kuten kaliumkloridilla ja magnesiumsulfaatilla. Tämän vuoksi siinä on 45 prosenttia vähemmän natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa.

– Kyllä tämä on ihan ehdottomasti testivoittaja, sillä natriumia on merkittävästi vähemmän kuin muissa suolalaaduissa. Sekä kalium että magnesium edistävät natriumin eritystä virtsaan ja sitä kautta vähentävät natriumin haittavaikutuksia elimistöön, tutkimusprofessori Antti Jula sanoo.


Herkkumaa-140x250

rikainen logo

SKJ Ammattikeittö 140x250