Ammattikeittiö

Kouluruokapäivää juhlistetaan tulevana perjantaina

Helsingin suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa vietetään tämän viikon perjantaina, 31.8.2018, kouluruokapäivää. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vierailee kouluruokapäivänä Kaisaniemen ala-asteella ja apulaispormestari Pia Pakarinen puolestaan Vallilan ala-asteella.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettynä kouluruokapäivänä kouluissa tarjottiin pullaa kylmän maidon kera. Tänä vuonna oppilaille ja henkilökunnalle on tarjolla lounaan yhteydessä joko cocktailtikku kasvispyöryköistä, marjajuoma tai mustikkapiirakka. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ostaa ruokapalvelut palveluntuottajilta ja tekee tiivistä yhteistyötä näiden kanssa esimerkiksi ruokalistojen suunnittelussa. Kouluruokapäivänä tarjotaan erikoisherkku, joka vaihtelee palveluntuottajan mukaan kouluittain: Palvelukeskus Helsingin toimipisteissä nautitaan cocktailtikku alkupalana, Fazer Amican toimipisteissä puolestaan marjajuomaa ja Sodexon toimipisteissä jälkiruokana mustikkapiirakkaa.

Kouluruokailu mukana Helsinki Design Weekillä
Kaupungintalon aulassa on 10.–12. syyskuuta koululaisten työpaja, jossa tutustutaan helsinkiläisen kouluruokailun menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Lasten designviikon avajaisissa perjantaina 7.9. maistellaan tämän päivän kouluruokaa cocktailpaloina ja smoothieta. Viikon toteutuksesta vastaavat yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä Palvelukeskus Helsinki.

Kouluruokailun juhlavuosi
Suomalaisella kouluruokailulla on pitkät perinteet. Vuonna 1943 Suomessa säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Laki velvoitti, että vuoden 1948 alusta oli koko maan kansakouluissa järjestettävä kaikille oppilaille maksuton ateria. Helsingin kaupunki aloitti edelläkävijänä ruoan tarjoilun kouluissa heti vuoden 1943 syksystä alkaen, joten tänä vuonna Helsingin kouluruokailu täyttää 75 vuotta. Juhlavuotta vietetään erikoismenulla Helsingin peruskouluissa viikolla 45. Alkuun kouluruoka oli puuroja, vellejä ja keittoja. Nykyisin kouluruoka-ateriaan kuuluu lämmin pääruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, ruokajuoma, leipä ja levite. Päivittäin on valittavana kaksi pääruokavaihtoehtoa.


rikainen logo

keiju-catering_140x250_v2

joh_bruce_2015-Banner_140x450