Ammattikeittiö

Kolme kaveria lanseeraa uuden, vähemmän sokeria sisältävän jäätelösarjan

Maaliskuussa kauppoihin saapuvat laktoositon Banaani & Toffee -kermajäätelö, Mango-Passion & Juustokakku -kermajäätelö, sekä vegaaninen Paahdettu Manteli & Toscakastikejäätelö. Kaikissa kolmessa jäätelössä sokeria on vähintään 30 prosenttia vähemmän kuin tavallisissa herkuttelujäätelöissä.


– Jäätelöntekijöinä koemme velvollisuudeksemme tutkia vaihtoehtoja sokerille, mainitsee Heikki Huotari, yksi perustajakolmikosta.
– Pohjimmiltaan jäätelö on herkuttelua varten, joten sen täytyy olla hyvänmakuista. Kuinka paljon sokeria voi vähentää, ennen kuin maku alkaa kärsimään, pohti uusia makuja kehittävä Sauli Saarnisto.


Ensin siis pohdittiin, mitkä olisivat mahdollisimman herkulliset makuyhdistelmät, ja vasta sitten, miten sokeria voisi vähentää. Kinuskeista ja suklaista ei tingitty.


– Olemme aina halunneet tehdä hyvän banaanijäätelön, jossa on raikas maku aidosta banaanista. Sitten Sauli meni ja kehitti venyvän, kermatoffeemaisen kastikkeen ja lisäsi jäätelöön suklaapaloja. Mahtaako kukaan enää uskoa, että tässä on vähemmän sokeria, naurahtaa Heikki.


Kaverit ovat huomanneet, että makean jäätelön yhdistäminen hieman suolaiseen tai happamaan johtaa siihen, että jäätelöpurkki tulee kauhottua helposti yhdeltä istumalta.


Sarjan kolmas jäätelö on vegaaninen, ja se eroaa aiemmista kavereiden vegaanijäätelöistä siinä, että kookoskerman sijaan se on tehty cashewpohjaan.


–  Paahdettu Manteli & Toscakastikejäätelön juju on paksussa, karamellimaisessa toscakastikkeessa sekä paahdetussa mantelirouheessa, kertoo Sauli.


Sokerin vähentämisessä jäätelötehtailijat luottivat asiantuntijoiden apuun. Selvitystyössä oli mukana ravitsemustieteilijöitä. Vähemmän sokeria sisältävät jäätelöt on tehty täysin luonnollisista raaka-aineista, kuten muutkin jäätelöt.


– Emme halunneet käyttää keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia, joten päätimme korvata tavallista sokeria luonnollisilla makeuttajilla, joita esiintyy monissa vihanneksissa ja hedelmissäkin, mainitsee Ilkka Wikholm, kolmas kaveri.


Maku ei ollut ainoa haaste, sillä sokerilla on jäätelössä muitakin tärkeitä rooleja makeuden ohella. Ilman sokeria jäätelöstä tulee helposti rakeista ja kivikovaa.


– Sokerin vähentämisen haaste on johtanut siihen, että olemme alkaneet miettiä koko jäätelön konseptia uudelleen. Ehkäpä tulevaisuudessa näemme jäätelön, joka täyttää kaikki ravitsemustieteilijöiden toiveunet, Heikki maalailee.

www.3friends.com/fi/
www.facebook.com/3kaveria/
www.instagram.com/3kaveria/