Ammattikeittiö

Pakkausalan WorldStar-mestarit on valittu – Jospakin kuitupohjainen elintarvikevuoka on maailman paras

World Packaging Organization WPO on palkinnut vuoden 2019 maailman parhaat pakkaukset. Forssalaisen startup-yhtiö Jospak Oy:n kartonkipohjainen elintarvikevuoka voitti WorldStar-tunnustuksen Food Packaging -kategoriassa. Lisäksi se valittiin voittajaksi Sustainability Award -erikoiskategoriassa, jossa palkittiin maailman parhaat kestävän kehityksen mukaiset pakkaukset. Jospak on kehittänyt elintarvikepakkausratkaisun, jossa on jopa 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisessä muovisessa elintarvikevuoassa.

WorldStar on WPO:n vuosittain järjestämä kilpailu, johon maailman parhaimmat ja innovatiivisimmat pakkaukset voivat osallistua. Kilpailun tuomaristo jakoi tämän vuoden WorldStar-tunnustukset sekä valitsi finalistit neljään Special Awards -erikoiskategoriaan vuoden 2018 lopulla. Kaikki voittajat palkittiin Prahassa 15.5.2019.

Sustainability Award on yksi kilpailun erikoiskategorioista, jonka voittajaksi oli Jospakin lisäksi ehdolla virvoitusjuomajätti Coca-Colan kokonaan kierrätettävästä muovista valmistettu mehupakkaus sekä paperi- ja pakkausyhtiö Mondin kierrätettävä pakkauspussi. Suomalaiset pakkausalan toimijat pääsevät mukaan maailman parhaiden pakkausten kilpailuun ottamalla ensin osaa pohjoismaiseen ScanStar-kilpailuun. Jospak sai kyseisen pohjoismaisen tunnustuksen viime vuoden elokuussa.

– WorldStar-kilpailun voitot ovat meille suuri kunnia sekä osoitus pakkauksemme vastuullisuudesta. Tässä upeassa kilpailussa menestyminen edesauttaa pakkausratkaisumme tunnetuksi tekemistä kansainvälisillä markkinoilla, jonne tähtäämme. Muovin ja ylipakkaamisen käytön vähentäminen on yksi suurista ympäristöhaasteista, mihin me haluamme pakkauksemme avulla vastata. Vuoassamme elintarvikkeita suojaava muovi voidaan irrottaa helposti kartonkipohjasta ja molemmat osat voidaan kierrättää erikseen, sanoo Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.

Maailmanmestariksi kruunatun Jospakin kuitupohjainen vuoka soveltuu tällä hetkellä muoviin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle, kanalle ja kalalle. Vuoan valmistuksessa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisen elintarvikevuoan tuotannossa.

Tänä vuonna WorldStareista kilpaili yhteensä 319 pakkausta 35 eri maasta. Tunnustuksia jaettiin 189 ympäri maailman. World Packaging Organization on palkinnut luokkansa parhaimpia pakkauksia vuodesta 1970 lähtien.

Lisätiedot:
Tarja Heikkilä, toimitusjohtaja, Jospak Oy, p. 050 385 5610, tarja.heikkila@jospak.com