Ammattikeittiö

Nämä ruoat suosikkeja junaliikenteessä

Ravintolavaunu ja siellä tarjottavat ateriat ovat tärkeä osa raiteilla matkustamista. Osa annoksista on kuitenkin ylitse muiden: kolme tuotetta pitää suosikkisijoja hallussaan vuodesta toiseen.Tien päällä syöminen on aivan eri asia kuin oman ruokapöydän ääressä aterioiminen. Juusto maistuu erilaiselta eväsleivän välissä ja matkalla nautittu lämmin ruoka on jo kokemus itsessään. Vaikka ravintolavaunuissa on tarjolla monenlaista purtavaa hampurilaisista ja lohesta BBQ-kanaan ja salaatteihin, kolme kokonaisuutta on kuitenkin ylitse muiden.

– Lihapullat ovat juna-aterioiden kestosuosikki. Hyväksi kakkoseksi kirii lohikeitto ja kolmannelle sijalle kiipeää juusto-ruisleipä. Nämä kolme annosta ovat olleet kärkisijoilla jo pitkään, kertoo junatarjoilija Hilkka Kittelä Avecralta.

Muita suosittuja ravintolavaunuannoksia ovat esimerkiksi pastat ja jättilihapiirakat. Kesää kohti myös salaattien menekki kiihtyy.

Sushia ja pullaa

Suomessa matkustetaan junalla toisinaan hyvinkin pitkiä matkoja, sillä esimerkiksi Etelä-Suomesta tehdään matkaa pohjoisen lomakohteisiin helposti useita tunteja. Erityisesti pitkillä matkoilla ravintolavaunun tärkeys korostuu.

– Ravintolapalvelut ovat Suomessa luonteva osa junamatkustamista, sillä ne lisäävät matkustusmukavuutta huomattavasti. Toiset käyvät ravintolavaunussa syömässä tai juomassa, toiset saavat siellä piipahtamisesta tauon matkantekoon ja pääsevät vähän jaloittelemaan, toteaa palveluiden kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta VR:ltä.

– Uudesta DuettoPlus-ravintolavaunusta voi myös varata yläkerrasta itselleen paikan koko matkan ajaksi, jos tuntuu siltä, että matka sujuu mukavammin pienen purtavan äärellä.

VR on hankkinut uudenlaisia kaksikerroksisia ravintolavaunuja, joiden varustelun ansiosta tarjoilua pystytään uudistamaan. Uudessa ravintolavaunussa on kahvila-baari sekä kioski, joka on käytössä ruuhka-aikoina. Alakerran ravintolasalista löytyy myös esiintymispiste, kun taas yläkerran osastolta voi varata kabinetin tai vaikka koko kerroksen omaan käyttöön.

– Ehkä mielenkiintoisin lisäys ruokatarjontaan on sushi. Uusi turbouuni mahdollistaa myös raakapaistetun pullan palauttamisen valikoimaan, kertoo junatarjoilija Hilkka Kittelä.

Lisätietoja: 

Avecra Oy:n junapalveluiden johtaja Mikko Riistama, p. 040 8622 915

VR:n matkustajaliikenteen palveluiden kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta, p. 040 8621 066