Ammattikeittiö

Kysely selvitti: Kaksi kolmesta suomalaisesta syö välipaloja päivittäin – terveellisyys vahvana trendinä

Oikeanlaiset välipalat ovat monien tutkimusten mukaan oleellinen osa säännöllistä ruokarytmiä, vaikka välipalat eivät korvaakaan kunnon ateriaa. Elintarvikemaahantuoja Lejoksen Dagmarilla keväällä 2019 teettämän kyselyn mukaan terveellisyys tuntuukin olevan pinnalla välipaloissa, joiden syönti nähdään tärkeänä osana omaa hyvinvointia. Lähes 70 % suomalaisista syö välipaloja päivittäin. Vain 3 % vastanneista kertoo, ettei syö välipaloja ollenkaan. Kysely toteutettiin maalis-huhtikuun aikana ja siihen vastasi 1 000 16–69-vuotiasta suomalaista. 

Naiset syövät välipaloja hieman miehiä useammin – naisista 74 % kertoo syövänsä välipaloja päivittäin, miehillä vastaava luku on 61 %. Välipaloissa panostetaan terveellisyyteen ja kiinnostus terveellisempiä välipaloja kohtaan on kasvussa, samoin niiden merkitys osana omaa hyvinvointia on lisääntynyt.

30 % vastanneista valitsee ensisijaisesti terveellisiä välipaloja. Terveellisyys kiinnostaa erityisesti 16–34-vuotiaita naisia, joista 35 % valitsee terveellisen välipalan ja hieman yli 30 % kokee välipalojen olevan tärkeitä oman hyvinvoinnin kannalta. Toisaalta nuoret naiset kokevat muita enemmän syyllisyyttä välipalavalinnoistaan (18 %). Kolmasosa nuorista naisista kertoo kaipaavansa uusia välipalaideoita. He myös syövät välipaloja muita enemmän liikkeellä ollessaan ja ostavat niitä muihin ikäryhmiin verrattuna enemmän varastoon.

Myös epäterveelliseksi koettuja välipaloja syödään

Terveellisimpinä välipaloina pidetään tuoreita hedelmiä (82 %) ja vihanneksia (72%). Leipää pitää terveellisenä välipalana noin puolet vastanneista. Vähiten terveellisiksi välipaloiksi koetaan karkit, virvoitusjuoma, perunalastut ja energiajuoma.

Terveellisyys-teeman korostumisesta huolimatta viime aikoina syödyistä välipaloista löytyy sekä terveellisinä että epäterveellisinä pidettyjä välipaloja. Yli 60 prosenttia on viime aikoina valinnut välipalaksi tuoreet hedelmät. Seuraavaksi eniten terveellisinä pidetyistä välipaloista on nautittu leipää ja näkkäriä, jugurttia, pähkinöitä, tuoreita vihanneksia, karjalanpiirakkaa ja rahkaa. Epäterveelliseksi mielletyistä välipaloista on syöty pääasiassa pullaa tai leivonnaisia, joita on viimeisen kahden viikon aikana sanonut syöneensä välipalaksi vajaa 40 % vastanneista. Muita epäterveellisenä pidettyjen vaihtoehtojen joukosta valittuja välipaloja ovat etenkin suklaapatukka, mehu ja jäätelö. Välipalavalinnoista ei kuitenkaan juuri tunneta huonoa omatuntoa – vain 10 % kertoi kokevansa syyllisyyttä välipalavalinnoistaan.

Naiset ja hyvinvointiinsa panostavat syövät muita enemmän ja monipuolisemmin terveellisenä pidettyjä välipaloja. Aterioita välipaloilla korvaavilla korostuvat puolestaan epäterveelliset välipalat terveellisenä pidettyjen lisäksi. Yli puolet ateriansa välipaloilla korvaavista on syönyt viimeisen kahden viikon aikana välipalaksi pullaa tai leivonnaisia. Myös muun muassa suklaa, karkit, perunalastut ja virvoitusjuomat ovat maistuneet suhteessa enemmän niille, joille välipala korvaa aterioita. Samalla kyseiset vastaajat kuitenkin nimeävät suosikkivälipalakseen terveelliset vaihtoehdot.

Suosikkivälipalat eroavat ikäryhmien mukaan 

Tuoreet hedelmät ovat erityisesti yli 55-vuotiaiden naisten suosikki, smoothie taas enemmän nuorten naisten. Miehillä välipalasuosikeissa korostuvat etenkin hedelmät, leipä ja näkkäri. Yli 55-vuotiaiden miesten välipalasuosikeista löytyy kuitenkin myös pulla, suklaa ja jäätelö, nuorilla miehillä taas mehu ja virvoitusjuomat.

Yleisesti ottaen smoothie nimettiin kolmanneksi suosituimmaksi välipalaksi, ja noin 20 % vastanneista kertoo nauttineensa sen viime aikoina välipalaksi. Vähiten suosittuja välipaloja ovat muun muassa suklaa- ja proteiinipatukat, vaikka esimerkiksi suklaapatukan on syönyt välipalaksi viimeisen kahden viikon aikana 30 % vastanneista. Proteiinipatukka on puolestaan ollut välipalana viimeisen kahden viikon aikana etenkin nuorilla miehillä (27 %).

Lejos kampanjoi hyvien välipalojen puolesta 

Lejos kutsuu kaikkia ottamaan välipalahetket haltuun, sillä hyvillä välipaloilla on väliä. Yhtiö avaa Helsingissä Elisa Kulmaan pop-up -myymälän, joka on avoinna 6.–10.5.2019. Välipalavallankumous-myymälässä on myynnissä ja maisteltavana Lejoksen herkullisia välipaloja. Viikon aikana kuullaan myös inspiroivia puheenvuoroja muun muassa hyvinvointivalmentaja Karita Tykältä.

– Me Lejoksella uskomme, että välipaloilla on suuri merkitys hyvinvoinnille. Ne vaikuttavat oleellisesti energiatasoihin ja vastaavat tarvittaessa oikein ja monipuolisesti koottuna pientä ateriaa. Lejoksen tarjoamat välipalat ovat helppoja ja laadukkaita ratkaisuja, joita voi monipuolisuuden nimissä täydentää esimerkiksi tuoreilla kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä. Välipalat antavat aivoille energiaa sekä tärkeitä ravintoaineita, minkä vuoksi niiden syöminen on tärkeää erityisesti nuorille. Käynnistämmekin osana Välipalavallankumousta kisan kouluille ja urheiluseuroille. Voittaja saa Lejokselta ensi lukukaudeksi 5 000 kappaletta erilaisia välipaloja, kertoo markkinointijohtaja Katri Heinonen Lejokselta.

Tutkimuksen toteutti Dagmar ja se on tehty internetkyselynä Bilendin paneelissa 8.-12.3. ja 5.-10.4.2019 välisenä aikana. Tutkimuksen vastaajat edustavat 16-69 vuotta täyttäneitä suomalaisia. Tutkimukseen vastasi 1 000 vastaajaa.

Lisätietoja:

Katri Heinonen, markkinointijohtaja, Lejos Oy, p. 050 555 1524, katri.heinonen@lejos.fi
Emmi Raussi, PR & SoMe-päällikkö, Lejos Oy, p. 040 838 1215, emmi.raussi@lejos.fi