Ammattikeittiö

Arkealla valmistetaan kouluruokaa ammattitaidolla ja lasten hyvinvointi edellä

Turun kaupungin kouluruuat syntyvät Arkean toimesta. Arkean ammattilaiset kehittävät ateriat ensin vastaamaan kaupungin ruokapalvelusopimuksia ja noudattamaan niissä edellytettyjä ravitsemus- ja laatukriteerejä, jonka jälkeen ne kirjoitetaan resepteiksi. Lopulta ruuat toteutetaan koulujen keittiöissä eri puolilla kaupunkia.

Arkean keittiöissä valmistetaan Turun kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin päivittäin yli 20 000 ateriaa, joten reseptien ja valmistusmetodien tulee olla yhtenäiset. Tuotekehityksen tuloksena syntyneet reseptit testataan ja raaka-aineiden hinnat lasketaan aina sentilleen, sillä 20 000 annoksessa muutaman sentin heitto kertaantuu heti suuriksi rahamääriksi. Vaikka kouluruokien suhteen hinnasta usein puhutaankin, eivät arkealaiset näe sitä ongelmana.
Lisäksi Arkean ruuanlaitossa huomioidaan päivittäin tarkat ravitsemustavoitteet, jotka perustuvat Varhaiskasvatus- ja Kouluruokailusuosituksissa määritettyihin ravitsemuslaadun kriteereihin mm. kokonaisrasvan, kovan rasvan ja suolan saannin osalta.
Kaikkien annosten suunnittelu lähtee ravitsemussuosituksista. Suositukset ohjaavat mm. suolan ja ketsupin käyttöä, ja siksi ketsupin käyttökin on suunniteltu valmiiksi ruokalistalle. Myöskään lisättävää suolaa ei ole esillä, vaikka muita suolattomia mausteita kuten yrttejä ja pippureja kouluista löytyykin.

Aiheeseen liittyen EatMyTurku -sivustolla:

Chipstersille tehdyt kouluruokareseptit:
Lisätiedot:
Sanna Uusitalo, tuotekehityspäällikkö, Arkea Oy, puh. 050 303 6400
Suvi Haukioja, palvelupäällikkö Turun kaupunki, puh. 040 159 4766