Ammattikeittiö

Leipomoiden liikevaihdot puolittuneet – Valtion tukipakettien siirto viikoilla on katastrofi

Suomen Leipuriliitto ry:n tekemän jäsenkyselyn tulosten mukaan Leipuriliiton jäsenyritysten myynti putosi huhtikuussa 2020 vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan verrattuna keskimäärin yli 53 % yrityksissä, joiden liikevaihto on alle 5 miljoonaa euroa vuodessa. Leipomo- ja konditoria-alan yrityksistä 95 %:lla liikevaihto on alle 5 miljoonaa euroa. Suuremmissa yli 5 miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä pudotus on ollut keskimäärin 31 %. Edellä mainitut luvut kuvaavat hyvin sitä, miten koronakriisi ja valtiovallan yritystoiminnan rajoittamista koskevat päätökset ovat iskeneet erityisesti pieniin ja keskisuuriin leipomo- ja konditoria-alan yrityksiin.

Monella kahvilatoimintaa harjoittavalla ja/tai Horeca-sektoriin keskittyneellä yrityksellä myynnin pudotus on ollut jopa 75-100 %. Osa yrityksistä on joutunut sulkemaan koko yritystoimintansa. Vain yksittäiset yritykset ovat selvinneet pienemmillä taloudellisilla tappioilla valtiovallan aiheuttamista toimenpiteistä.

Jäsenkyselyn mukaan Leipuriliiton jäsenyrityksistä yli 80 % on lomauttanut henkilökuntaansa.

Suomen Leipuriliitto edellyttää valtiovallalta pikaisia toimenpiteitä, suoria yrityksille suunnattuja tukia, jotta myös suomalainen monipuolinen, monimuotoinen ja tuhansia työntekijöitä työllistävä leipomo- ja konditoria-ala säilyy tuleville sukupolville.

Monien leipomo- ja konditoriayritysten ”kassa” on tyhjänä, lomapalkkojen ja -rahojen maksu on edessä, joten valtiovallan on syytä ymmärtää, että tukipaketeilla on todella kiire. Leipomo- ja konditoriayritysten tulevaisuuden kannalta on tärkeää myös se, miten suomalaiset uskaltavat tulevan kesän aikana liikkua ja matkustaa ympäri Suomea. Nyt jos koskaan on todellakin aika tukea suomalaisia paikallisia leipomoita ja konditorioita.

Lisätietoja: tj. Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry, p. 0400 887 761 ja pj. Kari Meltovaara p. 040 507 5075 (Leipomo Rosten Oy)