Ammattikeittiö

Moose On The Loose Brewing Company on panimo joka pyrkii määrän sijaan panostamaan laatuun

Tästä hyvänä esimerkkinä on, että jatkuvasti omien uusien tuotteiden sijaan panimo on tehnyt monia yhteistyö-oluita ravintoloiden ja muiden oluttoimijoiden kanssa.

Panimo on saanut alkunsa Kalle “Päähirvi” Hirvikosken ns. lapasesta lähteneestä olutharrastuksesta. Salakavalasti tie vei perus bulkkilagereista maukkaampien oluiden pariin. Niitä maistellessa alkoi kiinnostaa valmistusprosessit ja sitten alettiinkin jo kotioloissa oluita valmistamaan.

Vuonna 2016 harrastus alkoi täyttämään kodin autollin totaalisesti ja Kallen vaimo Minna Hirvikoski tokaisi, että autotallille saattaisi olla muutakin käyttöä kuin oluen valmistus- ja säilytystilana. Siitä sitten lähti ajatusleikki siitä, että perustettaisiin kaupallinen panimo ja 2016 joulukuussa osakeyhtiö oli perustettu. Tammikuussa 2017 löytyi tilat Porin Impolasta. Kun tiloihin oli päästy niin alkoi laitteiston valmistus. Eli panimon keittolaitteisto ja ensimmäiset käymistankit olivat vanhoista maitotankeista itse valmistettuja. Tässä Kallen kokemus sähkö-, automaatio- ja kunnossapitotöistä pääsivät kovaan testiin. Minna oli perustamisen alkuvaiheissa mukana byrokratiaa hoitamassa. Tässä kohtaa myös panimon kovin apumies Vähä-Ahon Roope hyppäsi toimintaan mukaan ja auttelee vielä näinä päivinäkin panimolla omien töidensä ohella aina kun ehtii. Panimossa aloitettiin työt sivutoimisina yrittäjinä.

-Se oli 5. toukokuuta 2017, kun panimolle saatiin valmistuslupa ja heti aloitettiin paneminen. Ensimmäinen oluemme oli Shy golden ale. Alkuun oli tarkoitus, että oluissa olisi tarinallista sisältöä takana. Olimme tehneet sopimuksen paikallisen oppilaitoksen kanssa, että he tuottaisivat meille animaatioita, joissa Mosse -hirvi seikkailisi oluen maailmassa. Tämä ei edennyt ja siirryimme suunnitelma B:hen. Tuttavapiirissä oli todella taitava sarjakuvapiirtäjä ja hän otti homman hoitaakseen. 2017- 2018 vuodet mentiin leikkisällä sarjakuvailmeellä, Kalle kertoo.

2018 oli muutosten aikaa. Alku vuodesta todettiin panimossa, että jos panimoa halutaan kehittää se vaatisi 100% keskittymisen. Niinpä 2018 juhannuksesta panimo sai ensimmäisen täyspäiväisen työntekijän, kun Kalle siirtyi palkkalistoille. Tässä kohtaa myös Minna lopetti hommansa panimon paperien pyörittäjänä ja keskittyi vallan omaan työhönsä. Avasimme huhtikuussa panimomme yhteyteen Hirvikioskin eli panimomme myymälän. Myymälästä voit ostaa mukaan kaikkia tuotteitamme, myös yli 5,5% tuotteita. Myös ajatus ilmeen uudistuksesta alkoi.

Halusimme tehdä vielä selkeämmän näköisen ilmeen ja samalla ilmeellä nostaa tuotteiden tasoa. 2018 loppuvuosi kehitettiin reseptejä, toimintatapoja ja mietittiin ilmettä. 2019 tammikuusa uusi ilme julkaistiin APA #1 myötä ja sen jälkeen julkaistut tuotteet ovat noudattaneet tätä linjaa ja tähän ollaan todella tyytyväisiä ja ilme on kerännyt kehuja, Kalle kertaa.

-2019 vuonna poikkesimme vähän aikaisemmasta linjastamme joka oli ettei uutuuksia pusketa joka välissä, vaan keskityimme perustekemiseen ja laadun kehittämiseen. 2019 uuden ilmeen mukana halusimme myös uudistaa valikoimaan sen myötä, että kokemusta oli karttunut.

Edelleekään emme tule joka kuukausi julkaisemaan jotain uutta vaan haluamme kehittää tuotteita ennenkuin ne pääsevät maailmalle panimolta. APA #1, Hopson, California ja Appelsiison edustavat panimon uutta linjaa oluissa ja tällä tiellä mennään, entistä maukkaampia ja mielenkiintoisempia tapauksia, laadusta tinkimättä.

Vuonna 2020 suunnaksi ja teemaksi otettiin nimenomaan yhteistyön tekeminen. Työ lähti käyntiin muiden panimoiden ja oluttoimioiden kautta, mutta nopeasti mukaan hyppäsit myös ravintolat.

-Ravintolat ovat olleet todella innoissaan mukana sillä, vaikka sijoitus omaan olueeseen ei ole se halvin sijoitus niin arvo omalle oluelle on suuri ja sen myynti on muodostunut helpoksi ja mikäs sen hienompaa kuin myydä omaa olutta. Lisäksi meidän suuntaan tämä on viestinyt, että laatumme on kunnossa, kun meihin päin ollaan oltu yhteydessä ja haluttu tehdä olutta, Kalle kertoo. Nyt oluita ravintoloille on ollut jo useita ja ravintoloita joille oluita on valmistettu löytyy ympäri Suomea, ei vain paikallisia.

Näiden tilausten kasvaessa myös panimon tuotantomäärä on kasvanut reilusti. Koko 2019 vuoden tuotanto oli tehty jo 2020 juhannukseen mennessä ja vauhti on kiihtyvää. Tässä tullaankin siihen, ettei panimon ole tarkoituskaan kasvattaa tuotantoaan mahdottomasti tai hallitsemattomasti. Yksi työntekijä on palkattu lisää täyspäiväisenä ja tuotanto pyörii lähes täydellä kapasiteetillä.

-Halutaan kasvaa orgaanisesti ja rauhallisesti. Ei ole tarkoitus puskea isoihin keskusliikkeisiin, eikä välttämättä tukkureillekkaan.

-Meistä on hienompaa tehdä pieniä eriä hyville tyypeille ja hyvin pienien yhteistyökumppanien kanssa, joiden kanssa hyöty on vahvasti molemminpuolinen. Muutamat omat perustuotteet pidetään valikoimassa, niistä on helppo oppia ja kehittää prosessia jatkuvasti, Kalle täsmentää.

Nyt onkin hakusessa jo yhteistyökuvioita vuodelle 2021. Tuotantoa ei ole tarkoitus kasvattaa yli 50000 litran, mutta jokaisesta litrasta on tarkoitus tehdä Suomen laadukkainta.

Mikäli kiinnostuit panimosta ja tuotteista, lisätietoja löydät heidän verkkosivulta https://mooseontheloosebrewing.com

 

Instagram

Facebook